INCI: Citrus sinensis (L.) Osbeeck oil, Orange oil

Назви: ефірна олія апельсину, Oil of Sweet Orange, Orange Oil Expressed (англ.), essence d'orange Portugal, essence d'orange douce (франц.), Apfelsinenschalenol, oleum auranti dulcis (лат.).

Отримання: зі шкірки апельсина Citrus sinensis (L.) Osbeeck (синоніми — С. aurantium L. var dulcis, С. aurantium Risso) механічним шляхом без нагрівання. Багато років це була важка ручна праця робітників Сицилії та Калабрії, які в напівтемних комірках (на світлі олія псується) вичавлювали олію в глиняних горщиках. Потім з'явилися спеціальні машини, в яких зрілі апельсини каталися на горизонтальних перфорованих обертових дисках, вкритих безліччю вертикальних голок. Ці голки розкривали пори, в яких знаходиться в шкірці ефірна олія, і вона стікала крізь отвори диска в приймач. В Іспанії олію отримували пресуванням апельсинових шкірок на гідравлічних пресах.

У нинішній час, зокрема в США та Бразилії, отримання ефірної олії поєднують з виробництвом апельсинового соку, який на Заході все більше витісняє чай, молоко та інші традиційні напої. На великих механізованих пристроях апельсини подрібнюються й отримана пульпа подається в центрифугу, яка відокремлює тверду частину і розділяє рідку емульсію на прозорий апельсиновий сік і ефірну олію. Така олія поступається за якістю видам, одержаним колишніми методами, але застосування такої технологічної схеми неминуче через величезні обсяги виробництва апельсинового соку й ефірної олії.

Виробництво солодкої апельсинової олії у всьому світі зараз досягає 15000 т на рік, що еквівалентне переробці більше ніж 3500000 т свіжих апельсинів, оскільки вихід олії становить 0,3-0,6% від маси плодів.

Хімічний склад: типовий для всіх цитрусів. Суттєвий вплив на запах і смак масла справляють:

1) наявність 88-97% (+)-лімонену, причому саме в цій оптичній формі, оскільки (-)-лімонен має аромат із нотами скипидару, евкаліпту, м'яти;

2) наявність близько 3% різних альдегідів — цитраль (0,1-0,2%), цітронеллаль (0,1%) і жирних альдегідів C8-C12 (у сумі до 2,8%);

3) наявність мікродомішок 2,4-декадієналя (0,03%), альфа-сіненсаля (0,03%) і нуткатона (0,01%), які мають незначний рівень нюхового порогу, а значить сильно впливають на запах усієї суміші.

Властивості: одна з найпопулярніших олій, яка широко застосовується в харчовій промисловості, наприклад, напоях, солодощах, тістечках. Поряд з типовою для цитрусових олій антисептичною дією має сильні заспокійливі властивості. Чудово зарекомендувала себе при різного типу депресіях, станах страху, нервовому напруженні, спазмах, судомах м'язів, конвульсіях. Завдяки приємному запаху використовується в дитячих косметичних засобах.

Стандартизація: ВР 1988; ISO-3140.

IFRA обмежує застосування цієї олії в засобах, які залишаються на шкірі, що піддається сонячному впливу, оскільки є невелика фототоксичность.

Увага: суміші, що містять апельсинову олію, не варто застосовувати для шкірних процедур (масаж, ванна, компрес) безпосередньо перед появою під сонячними променями. 

Застосування:

Масаж: депресії, стани страху, нервове напруження, спазми, судоми, подразнення, безсоння.

Ванни: депресії, стани страху, нервове напруження, спазми, судоми, подразнення, безсоння.

Інгаляції (ароматерапевтичний камін): депресії, стани страху, нервове напруження, спазми, судоми, подразнення, безсоння.

Компліментарні аромати: гвоздика, жасмин, іланг-ілангкориця, мускатний горіх, ромашка.

Спосіб зберігання: в темному прохолодному місці в скляному флаконі.

Термін зберігання: до 01.2025 р.

USA
EOIL1096

Характеристики

Структура
Рідкий
Тип
Натуральна
Тип аромату
Цитрусовий

у цій же категорії

16 інших товарів у цій категорії:
Товар доданий для порівняння.

Апельсина солодкого ефірна олія

Апельсина солодкого ефірна олія
Кількість
Ціна:
0,91 USD
Ітого:
Про покупця