Вага: прибл. 3 гр, довжина - 14-17 см.

Lat: Vanilla planifolia

Країна походження: Мадагаскар.

Ваніль чорна має найсильніші ароматичні властивості. Ваніль Bourbon росте на Мадагаскарі, трохи на Коморських островах і Реюньйоні, має інтенсивний, гармонійний, насичений, дуже збалансований аромат; вона надзвичайно цінується поміж спецій. Якість ванілі також залежить від величини стручків.

Аромат: п'янкий, ніжний і дуже приємний. Містить понад 150 ароматичних складових, ванілін же становить 2,2-3,0% стручка.

Зовнішній вигляд: стручок чорний, гнучкий, з прожилками, не розщеплений.

Опис: ваніль - одна з численних орхідей, рослина родини орхідних. Такі орхідеї виростають до 50 метрів. Отримати плоди "стручки" можна з квітів ванілі, які відкриваються всього на один день за рік і можуть запилюватися лише одним видом бджіл або певним видом колібрі. В якості пряності використовують зрілі плоди (стручки) ванілі. Але основний аромат дає насіння й оточуюча їх масляниста рідина.

Ферментовані плоди містять близько 2% ваніліну, саме тої ароматної речовини, яка й створює неперевершиний ванільний запах. У стручках високої якості кристалізований ванілін взагалі помітний на поверхні. Хоча ванілін і домінує в ароматі ванілі, на нього працює безліч інших компонентів. На сьогоднішній день їх відомо близько 130. Це феноли, фенольні ефіри, спирти, карбонові сполуки, кислоти, лактони, аліфатичні і ароматичні вуглеводні, гетероциклічні сполуки тощо.

Ваніль була добре відома корінним мексиканцям - ацтекам. Вони називали її tlilxochitl (чорна квітка) і використовували для ароматизації збадьорюючого шоколадного напою з меду, какао-бобів, гарячої води і пекучої паприки.

Вартість ванілі залежить від її якості. У якісної ванілі стручки повинні бути м'якими, еластичними, злегка скрученими, маслянистими на дотик. Еталон - стручок темно-коричневого кольору з дрібними білими кристалами ваніліну на поверхні. Відхилення від цього стандарту знижують цінність спеції.

Ваніль - високоякісний натуральний ароматизатор. На відміну від синтетичного ваніліну, запах натуральної ванілі приємніший і стійкіший, оскільки аромат містить крім ваніліну величезну кількість ароматичних складових. Область застосування ванілі надзвичайно велика - вона використовується у виробництві шоколаду, випічки, морозива, для ароматизації різноманітних йогуртів і сирків, охолоджуючих напоїв і навіть соусів. Аромат ванілі надає смаку солодких продуктів додаткову солодкість - на смак вони здаються солодшими, ніж без ванілі. Така властивість ванілі часто використовується для виробництва дієтичних продуктів. Також вона має властивості згладжувати і "об'єднувати" інші аромати.

Кулінарне застосування: ваніль на смак гірка, тому перед вживанням її ретельно розтирають в порошок у фарфоровій ступці разом з цукровою пудрою. Потім цей ванільний цукор вже можна використовувати. Для його приготування на 0,5 кілограма цукру беруть 1 паличку ванілі. Для посипання кондитерських виробів можна використовувати цукор, з яким в одній банці зберігалася нерозмелені ваніль - своїм запахом вона досить швидко просочить весь цукор.

Медичне застосування: в народній медицині ваніль застосовується при лихоманці, диспепсії, хлорозі, розладах нервової системи, психічних захворюваннях, сонливості, ревматизмі. Цінується в якості збуджуючого і стимулюючу м'язову діяльність засобу.

Аромат ванілі використовують в ароматерапії. Він сприяє відновленню апетиту. Бувалі рибалки кажуть, що навіть риба клює на шоколад з ваніллю. Аромат цієї пряності знімає роздратування і заспокоює, приносячи відчуття душевного комфорту. Ваніль використовується ще і в парфумерії - без неї неможливі східні аромати.

Термін зберігання: більше 36 місяців в герметично закритій упаковці.

Термін придатності: до 09.2022 р.

Madagaskar
KOND0034

у цій же категорії

4 інших товарів у цій категорії:
Товар доданий для порівняння.