Lat: Оlеum Ricini

INCI: Ricinus communis seed oil

Отримання: холодним пресуванням плодів рицини, рафінування.

Активні речовини: суміш тригліцеридів рицинолевої, лінолевої й олеїнової кислот. Більшу частину (80%) складають гліцериди в'язкої рицинолевої кислоти, яка містить у величезній молекулі лише один ненасичений зв'язок. Решта припадає на гліцериди лінолевої й олеїнової кислот.

Зовнішній вигляд: від майже прозорої до злегка жовтуватої (іноді до жовто-коричневої) рідина, густа та в'язка. Запах слабкий, смак своєрідний, неприємний.

Ненасичені сполуки під дією кисню повітря та світла окислюються. Продукти окислення ініціюють полімеризацію ненасичених сполук - так відбувається, наприклад, в соняшниковій олії. В рициновій же вміст подвійних зв'язків невеликий, його компоненти не полімеризуються.

Застосування: в медицині відноситься до проносних засобів. Лікарі рекомендують приймати її як при запорах, так і при отруєннях (крім отруєнь жиророзчинними речовинами: фосфором, бензолом, фенолом). Допоможе й при геморої, застуді та бронхіті. До того ж входить до складу мазей і бальзамів (наприклад, відомої мазі Вишневського), призначених для лікування ран, опіків і виразок.

Прекрасний косметичний засіб. Здавна використовують для догляду за волоссям, бровами, віями та шкірою особи. Це незвичайна олія: вона не утворює плівку, не висихає і при цьому чудово всочується, легко наноситься. Крім цього бореться з дрібними зморшками. Підходить для догляду за ніжною шкірою повік і використовується для покращення росту вій. Рицинова олія – ворог бородавок, шрамів і шкірних наростів. Вона добре прибирає пігментні плями та відбілює шкіру. Вона не лише покращує зовнішній вигляд шкіри, живлячи і пом'якшуючи її, але і сприяє росту волосся та позбавляє від лупи.

Крім фармакопейної, промисловість випускає авіаційну та технічну рицинову олії. Вони використовуються у складі мастильних засобів для моторів, оскільки зберігають в'язкість при високих температурах і не окислюються. Технічні види олії використовуються також у миловарінні, для виготовлення оліфи, у шкіряній промисловості.

Протипоказання і застереження: приймати всередину вкрай обережно. Протипоказана вагітним жінкам. Не слід використовувати при отруєнні жиророзчинними сполуками й екстрактом чоловічої папороті. Не призначають дітям до 1 року.

Рекомендоване дозування: в якості додатку або в чистому вигляді.

Термін зберігання: до 02.2025 р. Зберігати в темному прохолодному місці.

India
OILR1198

Характеристики

Структура
Рідкий
Фаза використання
Жирна

у цій же категорії

15 інших товарів у цій категорії:
Товар доданий для порівняння.