Lat: Cyamopsis tetragonoloba

INCI: Guar Gum

Синоніми: гуара, індійська акація, Cyamopsis psoralioides L, Guar Gum (англ.), Guarkernmehl (нім.), Gomme Guar (фр.), Goma Guar (ісп.).

Сировина: внутрішні частини насіння рослини.

В процесі виробництва відбувається механічне очищення зерна від зовнішньої оболонки, після чого воно перемелюється в борошно - застосування хімічних реагентів не потрібно (вихід гуарової смоли з сировини - 28%).

Хімічний склад: складається, в основному, з гідроколоїдних полісахаридів із високою молекулярною вагою, які називають галактоманнанами й що складаються з галакто- і манно-піранозних ланок, зв'язаних глюкозидами.

Зовнішній вигляд: порошок від білого до жовтуватого кольору, майже без запаху.

Хіміко-фізичні властивості: це полісахарид, який у воді утворює цукри гексози, маннози та галактози. Цукри-гексози добре розчиняються в теплій і гарячій воді, але нерозчинні у більшості органічних розчинників. У воді вони утворюють сильний в'язкий розчин навіть у невеликих концентраціях.

Також:

  • залишає легку плівку;
  • зберігає стабільність у розчині при рівні кислотності рh 5-7;
  • є гарним загусником сумішей (для порівняння – у 8 разів сильнішим, ніж кукурудзяний крохмаль);
  • має високу в'язкість;
  • стійка до олій, жирів та інших натуральних розчинників;
  • здатна утримувати вологу;
  • діє за низьких температур;
  • сумісна з багатьма іншими гідроколоїдами, що використовуються у харчовій промисловості;
  • має легку консервуюючу властивість;
  • зменшує утворення водяних кристалів у процесі розморожування/розтавання (ця властивість широко використовується у харчовій промисловості при виробництві, наприклад, морозива).

Взаємодія з іншими речовинами:

  • сильні кислоти провокують гідроліз та втрату в'язкості;
  • концентровані луги також зменшують в'язкість розчину;
  • додавання бури - призводить до утворення желатиноподібної маси;
  • гуарова смола поєднується з крохмалями, альгінатами, агар-агаром, ксантаном, іншими смолами тощо;
  • розчиняється в теплій або гарячій воді, утворюючи в'язку пасту - колоїдний розчин.

Опис: гуар – це однорічна бобова рослина, що росте в Індії, а також у Пакистані, США, деяких частинах Африки та Австралії. Спочатку гуар використовувався в їжу як багате джерело білків для годівництва великої рогатої худоби. В Індії рослина також використовувалася у їжу. Після Другої світової війни виник сильний дефіцит смоли ріжкового дерева, що позначилося на текстильній та паперовій промисловості. Тоді гуарова смола була визнана найвідповіднішим замінником смоли ріжкового дерева. У 1953 р. технологія отримання гуарової смоли була комерціалізована США, а пізніше - й у Індії.

Лікувальні властивості: оскільки гуарова смола являє собою розчинні харчові волокна, то вона використовується внутрішньо як фізіологічне проносне, нормалізує кишкову проникність, покращує кишкову мікрофлору, детоксикує, знижує рівень холестерину. Застосовується при атеросклерозі, запорі, ожирінні.

Косметичні властивості: здатна утворювати на обличчі захисну плівку, має зволожуючі та вологоутримуючі властивості.

Функції у косметичних засобах:

  • загусник;
  • емульгатор та стабілізатор сумішей;
  • легкий очищуюючий засіб;
  • речовина, що утворює захисну плівку.

Використовується у лосьйонах, кремах, шампунях, кондиціонерах.

Рекомендоване дозування: 0,1-5%, найпоширеніша концентрація - 0,1-0,5%.

Термін зберігання: до 01.2026 р.

India
EMUL1138

Характеристики

Структура
Сухий
Тип
Гелеутворювач
Фаза використання
Водна
Призначення
Універсальний

у цій же категорії

16 інших товарів у цій категорії:
Товар доданий для порівняння.