INCI: Stearic Acid

Синоніми: цетилоцтова, н-октадеканова кислота, 1-Гептадеканкарбоксільна кислота.

Хімічна формула: CH3(CH2)16COOH.

Зовнішній вигляд: безбарвні або білі кристали / порошок.

Аромат: восковий.

Розчинність: гарна - в оліях при нагріванні.

Температура плавлення: 68-71°C, легкозаймиста речовина!

Температура спалаху: 195°C.

Опис: стеаринова кислота - одна з найпоширеніших в природі жирних кислот, що входить у вигляді гліцеридів до складу ліпідів, у першу чергу тригліцеридів (жирів) тваринного походження, останні виконують функцію енергетичного депо. Синтезується з пальмітинової кислоти під дією ферментів - елонгаз, що відповідають за подовження аліфатичного ланцюга жирних кислот.

Основним промисловим методом отримання стеаринової кислоти є її добування зі стеарину - продукту гідролізу жирів при виробництві мила. Солі та ефіри стеаринової кислоти називають стеаратами. У вигляді ефірів містяться в рослинних і тваринних жирах. У суміші з пальмітиновою кислотою - основа стеарину. Солі стеаринової кислоти - складова частина мила.

Широко використовується в косметичній промисловості: стеарат натрію є одним з основних компонентів мила, стеаринова кислота входить до складу багатьох косметичних засобів. Стеарати натрію, кальцію, свинцю використовуються як компоненти пластичних мастил.

В основному виробляється з тваринних жирів. Крім того, вона міститься в рослинах, наприклад, в плодах какао, соєвих бобах, в пальмовій олії. Дуже стабільна при зберіганні. Більша частина використаної стеаринової кислоти перетворюється на олеїнову кислоту.  Використовується при виготовленні маргаринів, додаванні жирів в тісто, як кремова основа випічки. Незважаючи на те, що стеаринова кислота є насиченою жирною кислотою, досліди показали, що вона не впливає на збільшення рівня холестерину в крові, оскільки в організмі вона перетворюється на олеїнову кислоту.

Застосувується:

  • як емульгатор і стабілізатор емульсії;
  • робить суміші непрозорими;
  • як загусник при виробництві мила та твердих косметичних засобів.

Рекомендоване дозування:

  • креми і лосьйони - 2-5%;
  • мило та тверді косметичні засоби у вигляді стіків - до 25%.

Часто використовується з ксантановою каміддю для загущення компонентів в емульсіях.

Застосовується у жирній фазі (ЖФ).

Термін зберігання: до 10.2025 р.

Indonesia
ACID0721

Характеристики

Структура
Сухий
Тип
Емульгатор
Со-емульгатор
Фаза використання
Жирна
Призначення
Універсальний

у цій же категорії

16 інших товарів у цій категорії:
Товар доданий для порівняння.