INCI: Xanthan Gum

Хімічна формула: природна хімічна сполука (С35Н49О29)n, харчова добавка Е415, належить до групи стабілізаторів.

Хімічний склад: молекула ксантанової камеді має складну структуру - головний ланцюг полімеру ідентичний будові целюлози (1-4-β-глікопіраноза). До структури відгалужень - трисахаридних ланцюгів, входять глюкоза, маноза і глюкуронова кислота, ацетильні та піровинограднокислі (піруватні) групи. Кількість останніх визначає в'язкість водних розчинів із ксантаном.

Для харчових цілей кислотні групи нейтралізують з утворенням калієвих, кальцієвих і натрієвих солей.

Розмір і форма молекули визначає хімічні та фізичні властивості. Ксантан є мікробіологічним полімером. Молекули ксантану адсорбують воду, внаслідок чого формується тривимірна сітка з подвійних спіралей ксантану, пов'язаних міжмолекулярними водневими зв'язками. Ця субстанція за структурою подібна до гелю, але на відміну від гелю в'язкий розчин ксантану має велику рухливість.

Зовнішній вигляд: порошок від білого до кремового кольору, практично без запаху.

Хіміко-фізичні властивості: високомолекулярний полісахарид, який отримують у результаті ферментації глюкози або сахарози бактерією Xanthomonas compestris. Бактерії виділяють слизову речовину на зовнішню поверхню клітинної стінки, яка захищає їх від вірусів і пересихання. Зброджене живильне середовище пастеризують для видалення мікробів, осаджують спиртом, або очищають методом мікрофільтрації.

Властивості: запобігає відділенню води і розшаруванню емульсій, не дає іншим компонентам випадати в осад або підніматися у верхні шари косметичного засобу. Не є по суті емульгатором, але не дає олійним краплям в емульсії зливатися. Не дає прозорих розчинів.

Як полісахарид ксантан забезпечує зволоження шкіри, робить її еластичною і пружною, створює захисну плівку, що має певний ліфтинговий ефект, скорочує пори і надає в'яжучий ефект, не поглинається шкірою.

Консистенція крему стає більш легкою, однорідною, ніжною, приємною під час нанесення.

Розчин ксантану проявляє й інші властивості:

  • стійкість до ферментів, ПАРів, спиртів, висококонцентрованих розчинів солей; витримує тривалу присутність 10% лимонної кислоти, 20% і 10% оцтової; у розчині кухонної солі (5-20%) в'язкість 0,5% розчину ксантану зростає на 10%; стійкий за присутності 30% гліцерину, гліколів, етилового та ізопропілового спирту;
  • стійкість до високих і низьких температур, зберігає структуру в діапазоні -18+120ºС під час заморожування і розморожування, в гарячому стані має вищу в'язкість;
  • при взаємодії з іншими згущувачами створює ефект синергізму: суміші камедей загущують сильніше, ніж кожна окремо; з гуаровою камедью (гуараном) необхідна пропорція 80:20 з більшою частиною гуару, а з камедью ріжкового дерева (Ceratonia siligua) в рівній пропорції. В останньому випадку можливе навіть гелеутворення. З водонабухаючими (бентонітовими) глинами і крохмалями дає збільшення в'язкості.

Функції в косметиці:

  • загущувач;
  • емульгатор і стабілізатор сумішей;
  • легкий очищувальний засіб;
  • речовина, що утворює захисну плівку.

Рекомендоване дозування: 0,1-2%, найпоширенішою є концентрація 0,1-1%.

Термін зберігання: до 01.2026 р.

China
EMUL1139

Характеристики

Структура
Сухий
Тип
Гелеутворювач
Фаза використання
Водна
Призначення
Універсальний

у цій же категорії

16 інших товарів у цій категорії:
Товар доданий для порівняння.

Ксантанова камідь

Ксантанова камідь
Ціна:
17,00 ₴
Ітого:
Про покупця