INCI: Citrus Aurantium Bergamia oil

Назва: ефірна олія бергамоту, Oil of Bergamot (англ.), essence de bergamote (франц.), Bergamottol (нім.), oleum bergamottae (лат.).

Отримання: шляхом пресування з плодів бергамотного дерева (Citrus bergamia Risso). Ці плоди - найніжніші з усіх цитрусових. Їх вирощують в основному в Італії та Африці. Найкраща за якістю олія — зі зрілих, але ще не опалих плодів дерева. Вона має приємний освіжаючий запах і гіркуватий смак. Вихід олії становить близько 0,5%. У торгівлі вона позначається як олія, яку отримують холодним пресуванням. З недостиглих або опалих плодів, а також при дистиляції з водяною парою залишків плодів від пресування одержують олію нижчої якості.

Хімічний склад: тривалий час був відомий лише приблизно. Хімічний аналіз підтверджував наявність в ній значної кількості ліналілацетату, ліналоолу, а також моно- і сесквітерпненових вуглеводнів.

Результати докладніших досліджень не публікувалися, ймовірно, через бажання хімічних фірм створити імітацію бергамотної олії, схожу на натуральну. Такі композиції з'явилися в 60-х роках, а публікації про подробиці складу — лише на початку 80-х років.

Виявилося, що в олії міститься 175 речовин, 26 з яких мають концентрацію вище 0,1% і в сумі складають 96% від загальної маси олії. На відміну від інших олій зі шкірок цитрусових, вона містить до 55% суми ліналілацетату та ліналоолу, причому відомо, що по мірі достигання бергамоту, кількість ліналілацетату збільшується, а ліналоола зменшується. Кількість (+)-лімонену становить 23-32%, гамма-терпінена 5-11%, цитраль 0,6%.

Помітний вплив на запах справляє присутність сесквітерпенів, в тому числі альфа-бергамотена (0,3%) і бета-бісаболена (0,6%), а також кисневмісних сесквітерпеноїдів (неролідола, фарнезола, бісабололів). Несподіваним було виявлення в бергамотній олії жасмона (Е. Sund та ін. Helv. chim. acta 1964, 47, № 2, 408; H. P. Schenk, D. Lamparsky, Seifen-Ole-Fette-Wachse 1981, 107, № 13, 363, РЖ-Хім 1982, 6Р640; G. Ohioff, Riechstoffe, 1990). Наявність в олії, отриманій методом холодного пресування, бергаптену (0,3-0,4%) викликає при потраплянні на шкіру фототоксичну реакцію. Тому для певних стандартизованих типів, передбачене очищення олії від бергаптена та подібних фурокумаринів методом вакуум-ректифікації.

Зовнішній вигляд: являє собою зеленувато-жовту рідину зі свіжим приємним запахом і гірким смаком. Олія, очищена ректифікацією, майже безбарвна. Її щільність складає 0,865-0,875.

RIFM опублікував у 1973 р. результати медико-біологічних випробувань обох сортів олії. Бергамотна олія холодного пресування була визначена, як досить подразнююча — oral LD50>10 г/кг (щури). У вигляді 30%-ного розчину в петролятумі вона не викликала реакцію сенсибілізації на шкірі людини. Але був виявлений чіткий фототоксичний ефект під час випробувань на тваринах і на шкірі людини.

Фотодерматит визначається присутністю бергаптена (5-метокси-псоралена), який характеризується поглинанням в ультрафіолетовому спектрі при 312-320 нм.

Олія, очищена ректифікацією, мала oral LD50>10 г/кг і derm LD50>20 г/кг. Вона не була фототоксичною. Контроль вмісту бергаптену за УФ-спектром показав його відсутність в межах помилки визначення (0,001%).

Властивості: завдяки незвичайному аромату олія відома насамперед у парфумерії. Прекрасний антисептик, широко застосовується під час терапії різних інфекцій, грипу, застуди, нежиті, кашлю, запалення горла та мигдаликів. Показує гарний результат у противугревих сумішах, засобах, які зменшують себорею шкіри голови, лущення. Має дезодоруючу властивість - використовується як освіжувач для порожнини рота. Діє заспокійливо при нервовому напруженні, стресах, депресії. Використовується при запальних захворюваннях сечового міхура та сечовивідних каналів, а також внутрішніх статевих органів.

Стандартизація: ISO-3520.

IFRA обмежує застосування цієї олії в засобах, які залишаються на шкірі, що піддається впливу сонячного проміння.

Увага: суміші, що містять бергамотову олію, не варто застосовувати для шкірних процедур (масаж, ванна, компрес) безпосередньо перед появою під сонячними променями. Не бажано використовувати для дітей молодше 12 років.

Застосування: 

Масаж: нервові напруження, стреси, депресія, апатія.

Ванни: запалення шкіри, лишаї, висипка, прищі, надмірне саловиділення, себорея, поганий запах, запалення внутрішніх статевих органів, нервові напруження, стреси, депресія, апатія.

Компреси: вугрі, запалення шкіри, лишаї, висипка, прищі, рани і порізи, запалення внутрішніх статевих органів, себорея.

Інгаляції (ароматерапевтичний камін): запалення горла, поганий запах з рота, бронхіт (у суміші з лимонною олією), нервові напруження, стреси, депресія, апатія.

Компліментарні аромати: бейгвоздикагерань, жасмин, кипарис, коріандр, лавандалимоннеролі, ромашка, ялівець.

Спосіб зберігання: в темному прохолодному місці в скляному флаконі.

Термін зберігання: до 10.2024 р.

Italy
EOIL1097

Характеристики

Структура
Рідкий
Тип
Натуральна
Тип аромату
Цитрусовий

у цій же категорії

16 інших товарів у цій категорії:
Товар доданий для порівняння.

Бергамота ефірна олія

Бергамота ефірна олія
Кількість
Ціна:
30,00 ₴
Ітого:
Про покупця